Η Evolar εγγυάται σταθερότητα 25 ετών για τις κυψέλες περοβσκίτη

Η Evolar εγγυάται σταθερότητα 25 ετών για τις κυψέλες περοβσκίτη

κυψέλες περοβσκίτη, φωτοβολταϊκά, ηλιακά, νέα τεχνολογία
κυψέλες περοβσκίτη, φωτοβολταϊκά, ηλιακά, νέα τεχνολογία

Η Evolar, μια σουηδική εταιρεία παραγωγής, έχει εφαρμόσει την τεχνολογία κυψελών περοβσκίτη της εν μέσω δοκιμών αξιοπιστίας βιομηχανικών προτύπων. Είπε ότι τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι οι κυψέλες πιθανότατα να παραμείνουν σταθερές για περισσότερα από 25 χρόνια σε ενεργό δράση.

Η Evolar αναπτύσσει εργαλεία παραγωγής που βασίζονται σε μια διαδικασία εξάτμισης για την εναπόθεση κυψελών περοβσκίτη.

Τα ηλιακές  κυψέλες περοβσκίτη έχουν αναμφίβολα τραβήξει τα βλέμματα της ηλιακής βιομηχανίας με τις δυνατότητές τους για υψηλή απόδοση και χαμηλού κόστους κατασκευή χαμηλού αντίκτυπου. Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και το πώς τα υλικά θα έμεναν σε απαιτητικές εξωτερικές συνθήκες για πολλά χρόνια συνεχίζουν να αιωρούνται πάνω από την τεχνολογία. Και θα χρειαστούν μερικές πειστικές επιδείξεις τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε υπαίθριες δοκιμές για να πειστούν οι επενδυτές.

Η σουηδική startup Evolar, με επικεφαλής τους ιδρυτές του πλέον αφερέγγυου κατασκευαστή λεπτών φιλμ CIGS Solibro, αναπτύσσει μια γραμμή παραγωγής με το κλειδί στο χέρι για κυψέλες περοβσκίτη. Η εταιρεία είπε ότι μπορεί να προστεθεί σε γραμμές παραγωγής πυριτίου ως αναβάθμιση στην παραγωγή διαδοχικών κυψελών. Ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογία περοβσκίτη «PV Power Booster» θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοση ενέργειας των κυψελών κατά 25% με πολύ χαμηλό κόστος και σημείωσε ότι θα είναι σύντομα σε θέση να προσφέρει κατασκευαστικές λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν πελάτες που παράγουν κυψέλες περοβσκίτη εντός 18 μηνών από την υπογραφή συμβάσεις.

Τώρα, η εταιρεία θέλει να κάνει μια επίδειξη: Αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι έβαλε την τεχνολογία της – με τη μορφή έγκλειστων, ημιδιαφανών αυτόνομων μονάδων περοβσκίτη με ενεργό εμβαδόν 100 τετραγωνικών εκατοστών – σε δοκιμές αξιοπιστίας βιομηχανικών προτύπων. Και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυψέλες θα μπορούσαν να αντέξουν έως και 25 χρόνια εάν αναπτυχθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Δοκιμές

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Evolar, Mats Ljunggren, δήλωσε ότι οι κυψέλες εκτέθηκαν σε συνθήκες υγρής θερμότητας, υγρασία 85% σε θερμοκρασία 85 C, για διπλάσιες από τις 1.000 ώρες που καθορίζονται στα πρότυπα δοκιμών IEC (IEC 61215). Ενώ η εταιρεία δεν έχει διαθέσει τα πλήρη αποτελέσματα των δοκιμών, ο Ljunggren είπε ότι ήταν εντός του περιθωρίου απώλειας απόδοσης 5% που καθορίζεται στο πρότυπο.

Οι κυψέλες προς δοκιμή παρήχθησαν στην πρωτότυπη γραμμή παραγωγής της Evolar στην Ουψάλα της Σουηδίας, όπου εργάζεται για την κλιμάκωση των διαδικασιών που βασίζονται στην εξάτμιση για την εναπόθεση στρώματος περοβσκίτη.

«Η συσκευή έχει δομή PIN. Όλα τα στρώματα εναποτίθενται με βιομηχανικές συμβατές ξηρές διεργασίες», δήλωσε ο Ljunggren. «Στο στρώμα περοβσκίτη έχουμε αποφύγει το ΜΑ (μεθυλαμμώνιο) από την αρχή της ανάπτυξής μας για λόγους σταθερότητας. Το δομοστοιχείο κατασκευάζεται με μονολιθική διασύνδεση με χάραξη λέιζερ και είναι ενθυλακωμένο σε ένα πολυστρωματικό υλικό από γυαλί.

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική ενθυλάκωσης είναι επίσης κλειδί για τη σταθερότητα και ότι εδώ η Evolar είναι σε θέση να αξιοποιήσει την εμπειρία της με άλλες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών λεπτής μεμβράνης στο Solibro για να επιλέξει τα καλύτερα υλικά και στρατηγικές τόσο για ενθυλάκωση όσο και για σφράγιση άκρων.

Η δοκιμή διεξήχθη εσωτερικά στα εργαστήρια της Evolar και δεν έχει επαληθευτεί από κανένα τρίτο μέρος. Και ενώ είναι ενθαρρυντικό, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η απόδειξη της μακροπρόθεσμης αξιοπιστίας στον τομέα είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να μπορείς απλώς να περάσεις δοκιμές πιστοποίησης. Τα αποτελέσματα από επιταχυνόμενες δοκιμές για πολύ μεγαλύτερες περιόδους, επαληθευμένα από αποτελέσματα πραγματικών δοκιμών σε εξωτερικούς χώρους, θα είναι το επόμενο βήμα για τους κατασκευαστές που θέλουν να δείξουν ότι οι περοβσκίτες μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτητικές προσδοκίες απόδοσης της ηλιακής βιομηχανίας.

Give a Reply

Πληροφορίες Η Evolar εγγυάται σταθερότητα 25 ετών για τις κυψέλες περοβσκίτη - Φωτοβολταϊκά-Fotovoltaika.gr,Φωτοβολταϊκά Φωτοβολταϊκά-Fotovoltaika.gr

Πληροφορίες Η Evolar εγγυάται σταθερότητα 25 ετών για τις κυψέλες περοβσκίτη - Φωτοβολταϊκά-Fotovoltaika.gr

Πληροφορίες Φωτοβολταϊκά Φωτοβολταϊκά-Fotovoltaika.gr