Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος

Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος

Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος

Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος

Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος:  Η ηλιακή ενέργεια έχει κερδίσει την έλξη ως καθαρή, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για σπίτια και επιχειρήσεις. Αλλά, πώς θα σχεδιάσετε μια αποτελεσματική διάταξη ηλιακών συλλεκτών για το σπίτι ή την επιχείρησή σας; Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τη διαδικασία σχεδιασμού μιας διάταξης ηλιακού πάνελ και τις εκτιμήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Εισαγωγή στα ηλιακά πάνελ

Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος: Τα ηλιακά πάνελ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα και να εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας. Αλλά για να μπορέσετε να αποκομίσετε τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας, πρέπει να σχεδιάσετε μια αποτελεσματική διάταξη ηλιακού πάνελ για το σπίτι ή την επιχείρησή σας.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε τη διάταξη του ηλιακού σας πάνελ, όπως:

– Η ποσότητα της έκθεσης στον ήλιο στην τοποθεσία σας

– Το μέγεθος και το σχήμα της στέγης σας

– Ο αριθμός των πάνελ που χρειάζεστε για να παράγετε αρκετή ισχύ για τις ανάγκες σας

Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος: Αφού λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε την τοποθέτηση των πάνελ σας. Είναι σημαντικό να μεγιστοποιήσετε την έκθεση στον ήλιο και να ελαχιστοποιήσετε τη σκίαση από δέντρα ή άλλα εμπόδια. Θυμηθείτε, όσο πιο αποτελεσματικά τοποθετούνται τα πάνελ σας, τόσο περισσότερη ενέργεια θα παράγουν!

Οφέλη από την ηλιακή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις πιο αποδοτικές και βιώσιμες μορφές ενέργειας που διατίθενται σήμερα. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά οφέλη της ηλιακής ενέργειας:

– Η ηλιακή ενέργεια είναι ένας ανανεώσιμος πόρος, που σημαίνει ότι δεν θα εξαντληθεί ποτέ.

– Η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ χαμηλή συντήρηση, αφού εγκατασταθεί δεν απαιτεί σχεδόν καμία συντήρηση.

– Τα ηλιακά πάνελ έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, συνήθως 20-25 χρόνια.

– Η ηλιακή ενέργεια μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

– Οι ηλιακοί συλλέκτες αυξάνουν την αξία του ακινήτου σας.

– Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας.

Διαθέσιμα είδη ηλιακών συλλεκτών

Όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τις αγορές για ηλιακούς συλλέκτες, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι που διατίθενται στην αγορά: μονοκρυσταλλικός, πολυκρυσταλλικός και λεπτής μεμβράνης.

Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος Τα μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ είναι κατασκευασμένα από ένα μόνο μεγάλο κρύσταλλο πυριτίου. Είναι πιο αποτελεσματικά στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια από τα πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ, αλλά τείνουν επίσης να είναι πιο ακριβά.

Τα πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ είναι κατασκευασμένα από πολλαπλούς μικρότερους κρυστάλλους πυριτίου. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μονοκρυσταλλικά πάνελ, αλλά κοστίζουν λιγότερο.

Τα ηλιακά πάνελ λεπτής μεμβράνης κατασκευάζονται με την εναπόθεση ενός λεπτού στρώματος υλικού που απορροφά το φως σε ένα υπόστρωμα. Μπορούν να κατασκευαστούν πολύ αποτελεσματικά, αλλά τείνουν επίσης να είναι λιγότερο ανθεκτικά και έχουν χαμηλότερη απόδοση ισχύος από τους κρυσταλλικούς ηλιακούς συλλέκτες.

Βήματα για το σχεδιασμό μιας διάταξης ηλιακού πάνελ

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε μια διάταξη ηλιακού πάνελ για το σπίτι ή την επιχείρησή σας. Αρχικά, θα πρέπει να προσδιορίσετε πόση έκθεση στον ήλιο έχει η τοποθεσία σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον αριθμό των πάνελ που θα χρειαστείτε και τον καλύτερο προσανατολισμό τους. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να μετρήσετε την οροφή ή το έδαφος όπου σκοπεύετε να εγκαταστήσετε τα πάνελ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι τα πάνελ σας θα ταιριάζουν και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο. Τέλος, θα χρειαστεί να σχεδιάσετε την πραγματική διάταξη των πάνελ. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη απόφασης για τη διαμόρφωση ενός πίνακα και τον προσδιορισμό της απόστασης μεταξύ κάθε πίνακα.

– Επιλογή της σωστής τοποθεσίας και προσανατολισμού

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για το σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής διάταξης ηλιακών συλλεκτών είναι η επιλογή της σωστής θέσης και προσανατολισμού για τα πάνελ σας. Η ιδανική τοποθεσία για τα πάνελ σας θα είναι μια οροφή ή τοίχος με νότιο προσανατολισμό που θα λαμβάνει πλήρη έκθεση στον ήλιο όλη την ημέρα. Εάν ζείτε στο βόρειο ημισφαίριο, αυτό σημαίνει ότι τα πάνελ σας πρέπει να είναι στραμμένα προς το νότο. Στο νότιο ημισφαίριο, θα πρέπει να βλέπουν βόρεια.

Η γωνία στην οποία είναι εγκατεστημένα τα πάνελ σας είναι επίσης σημαντική. Στο βόρειο ημισφαίριο, οι ηλιακοί συλλέκτες θα πρέπει να εγκατασταθούν σε γωνία μεταξύ 30 και 45 μοιρών για να μεγιστοποιηθεί η έκθεσή τους στον ήλιο. Στο νότιο ημισφαίριο, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε γωνία μεταξύ 10 και 20 μοιρών.

Μόλις βρείτε την ιδανική τοποθεσία για τους ηλιακούς σας συλλέκτες, ήρθε η ώρα να τα προσανατολίσετε σωστά. Η γωνία κλίσης των πάνελ σας πρέπει να ταιριάζει με το γεωγραφικό σας πλάτος. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι λαμβάνουν τη βέλτιστη ποσότητα ηλιακού φωτός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα, εάν ζείτε στο Ντένβερ του Κολοράντο (γεωγραφικό πλάτος 39° Β), τα πάνελ σας θα πρέπει να έχουν κλίση 39 μοιρών.

Εάν έχετε δέντρα ή άλλα εμπόδια κοντά στην προτεινόμενη θέση ηλιακού πάνελ, είναι σημαντικό να τα λάβετε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του προσανατολισμού και της γωνίας κλίσης. Θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι τα πάνελ σας δεν σκιάζονται από αυτά τα εμπόδια οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η διάταξη του ηλιακού σας πάνελ είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και ότι αξιοποιείτε στο έπακρο την επένδυσή σας!

– Υπολογισμός των ενεργειακών σας απαιτήσεων

Όταν προσδιορίζετε πόσα ηλιακά πάνελ θα χρειαστείτε για να τροφοδοτήσετε το σπίτι ή την επιχείρησή σας, είναι σημαντικό να υπολογίσετε πρώτα τις ενεργειακές σας απαιτήσεις. Εκτιμώντας σας

Comments ( 2 )

 • Στυλιανός Τουραλιας

  Καλησπέρα,
  Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσω την κατασκευή οικίας στον Αλμυρό Μαγνησίας το οποίο θα είναι ενεργειακής απόδοσης Α+. Θα ήθελα να ρωτήσω την ισχύ των φωτοβολταϊκών που μπορώ να τοποθετήσω, το συνολικό κόστος εγκατάστασης και την τιμή πώλησης ρεύματος αν αυτό επιτρέπεται.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • pantelis pantelis

   Καλημέρα. Αγαπητέ κ. Τουραλιας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας. Για την περίοδο έως τον Δεκέμβριο του 2020 ( 12/2020)Σας προτείνουμε τα ακόλουθα:

   Net metering 5kw ( Παράγουν το καλοκαίρι σε νότιες περιοχές 20-25kwh ημερησίως καιμ περίπου τα μισά ή το 1/3 το Χειμώνα)

   Σχετικά με Φ/Β πάνελ
   Α Λύση 11 Φ/Β Solar Energy 390-400 watt / monoκρυσταλλικού πυριτίου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών-Europe . Διαθέτουν θετική ανοχή και ισχύ σε watt. Δηλαδή αποδίδουν πάντοτε περισσότερα watt από την ονομαστική τους ισχύ, υψηλής απόδοσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 4840 watt ( 5.0kw) ενώ απαιτούνται 30-35 τμ επιφάνεια κεραμοσκεπής και διπλάσια σε ταράτσα με στοιχειοσειρές. Σύνολο 4930 watt Διαθέτουν έως + 5% μεγαλύτερη απόδοση. Παρέχεται 12 χρόνια εγγύηση εργοστασιακή υλικού και 25 χρόνια εγγύηση απόδοσης 80% . Ευρωπαϊκών προδιαγραφών
   Νέα Τιμή 138 ευρώ + ΦΠΑ x 11 τεμάχια = 1518 ευρώ + ΦΠΑ
   Β Λύση 11 Φ/Β Ecosun 390-395 watt / monoκρυσταλλικού πυριτίου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών- (Taiwan) . Διαθέτουν θετική ανοχή και ισχύ σε watt. Δηλαδή αποδίδουν πάντοτε περισσότερα watt από την ονομαστική τους ισχύ, υψηλής απόδοσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 4840 watt ( 5.0kw) ενώ απαιτούνται 30-35 τμ επιφάνεια κεραμοσκεπής και διπλάσια σε ταράτσα με στοιχειοσειρές. Σύνολο 4930 watt Διαθέτουν έως + 5% μεγαλύτερη απόδοση. Παρέχεται 12 χρόνια εγγύηση εργοστασιακή υλικού και 25 χρόνια εγγύηση απόδοσης 80% . Ευρωπαϊκών προδιαγραφών
   Νέα Τιμή 127.60 ευρώ + ΦΠΑ x 11 τεμάχια = 1403.60 ευρώ + ΦΠΑ

   Ινβέρτερ δικτύου με 2 mppt 5000 Watt

   Inverter Growatt 5000MTL, 5200Wdc/230V – 2MPPT ( Γερμανικών προδιαγραφών 5ετή εγγύηση με δυνατότητα επέκτασης στα 10 χρόνια)
   Τιμή 990 ευρώ + ΦΠΑ
   Βάση στήριξης για κεραμοσκεπή
   Βάση στήριξης Φ/Β αλουμινίου για κεραμοσκεπή με μπουλόνια για 11 Φ/Β πλαίσια 440 watt
   Τιμή 490 ευρώ + ΦΠΑ

   Σύνολο – A: 2998 ευρώ + ΦΠΑ ( δεν περιλαμβάνονται πίνακας – καλωδιώσεις – εγκατάσταση) Τελικά ποσά μετά από διάγραμμα χωροθέτησης και φωτογραφίες του χώρου εάν είναι εφικτό) – Ευρωπαϊκά Φ/Β πάνελ.
   Σύνολο – Β: 2583 ευρώ + ΦΠΑ ( δεν περιλαμβάνονται πίνακας – καλωδιώσεις – εγκατάσταση) Τελικά ποσά μετά από διάγραμμα χωροθέτησης και φωτογραφίες του χώρου εάν είναι εφικτό)
   Net metering 10kw ( Παράγουν το καλοκαίρι σε νότιες περιοχές 40-50kwh ημερησίως και περίπου τα μισά ή το 1/3 το Χειμώνα)

   Σχετικά με Φ/Β πάνελ
   Α Λύση 22 Φ/Β Solar Energy 390-400 watt / monoκρυσταλλικού πυριτίου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών-Europe . Διαθέτουν θετική ανοχή και ισχύ σε watt. Δηλαδή αποδίδουν πάντοτε περισσότερα watt από την ονομαστική τους ισχύ, υψηλής απόδοσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 4840 watt ( 5.0kw) ενώ απαιτούνται 30-35 τμ επιφάνεια κεραμοσκεπής και διπλάσια σε ταράτσα με στοιχειοσειρές. Σύνολο 4930 watt Διαθέτουν έως + 5% μεγαλύτερη απόδοση. Παρέχεται 12 χρόνια εγγύηση εργοστασιακή υλικού και 25 χρόνια εγγύηση απόδοσης 80% . Ευρωπαϊκών προδιαγραφών
   Νέα Τιμή 135 ευρώ + ΦΠΑ x 11 τεμάχια = 2970 ευρώ + ΦΠΑ
   Β Λύση 22 Φ/Β Ecosun 390-395 watt / monoκρυσταλλικού πυριτίου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών- (Taiwan) . Διαθέτουν θετική ανοχή και ισχύ σε watt. Δηλαδή αποδίδουν πάντοτε περισσότερα watt από την ονομαστική τους ισχύ, υψηλής απόδοσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 4840 watt ( 5.0kw) ενώ απαιτούνται 30-35 τμ επιφάνεια κεραμοσκεπής και διπλάσια σε ταράτσα με στοιχειοσειρές. Σύνολο 9860 watt Διαθέτουν έως + 5% μεγαλύτερη απόδοση. Παρέχεται 12 χρόνια εγγύηση εργοστασιακή υλικού και 25 χρόνια εγγύηση απόδοσης 80% . Ευρωπαϊκών προδιαγραφών
   Νέα Τιμή 125 ευρώ + ΦΠΑ x 22 τεμάχια = 2750 ευρώ + ΦΠΑ

   Ινβέρτερ δικτύου με 2 mppt 10000 Watt

   Inverter Growatt 10000TL3-S 400V ( Γερμανικών προδιαγραφών 5ετή εγγύηση με δυνατότητα επέκτασης στα 10 χρόνια)
   Τιμή 1650 ευρώ + ΦΠΑ
   Βάση στήριξης για κεραμοσκεπή
   Βάση στήριξης Φ/Β αλουμινίου για κεραμοσκεπή με μπουλόνια για 11 Φ/Β πλαίσια 440 watt
   Τιμή 940 ευρώ + ΦΠΑ

   Σύνολο – A: 5560 ευρώ + ΦΠΑ ( δεν περιλαμβάνονται πίνακας – καλωδιώσεις – εγκατάσταση) Τελικά ποσά μετά από διάγραμμα χωροθέτησης και φωτογραφίες του χώρου εάν είναι εφικτό) – Ευρωπαϊκά Φ/Β πάνελ.
   Σύνολο – Β: 5340 ευρώ + ΦΠΑ ( δεν περιλαμβάνονται πίνακας – καλωδιώσεις – εγκατάσταση) Τελικά ποσά μετά από διάγραμμα χωροθέτησης και φωτογραφίες του χώρου εάν είναι εφικτό)
   Για καλωδιώσεις πίνακες θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτοψία. Ενδεικτικό κόστος 600 – 900 ευρώ + ΦΠΑ

   Για εκτενέστερη ενημέρωση παρακαλώ πολύ αποστείλετε μας φωτογραφίες της ταράτσας και του χώρους εγκατάστασης και αρχιτεκτονικό σχεδίο ( κάτοψη) ταράτσας ή πέργκολας για έλεγχο χωροθέτησης

   Οι τιμές είναι απολύτου μετρητοίς αφορούν παραλαβή από τον Βοτανικό- Αθήνα ή αποστολή από την κεντρική αποθήκη της Θεσσαλονίκης. Δεν περιλαμβάνουν μεταφορικά
   Αναλυτικά, τα βήματα που απαιτούνται για την αδειοδότηση μιας εγκατάστασης Net-metering, καθώς και τα σχετικά προβλεπόμενα έντυπα, είναι:

   Βήματα για την αδειοδότηση από την αίτηση έως τη σύνδεση:
   Αίτηση Σύνδεσης στην τοπική μονάδα Δικτύου (Περιοχή).

   Προσφορά Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, εντός μηνός. Η προσφορά αυτή ισχύει για 3 μήνες.

   Αποδοχή της Προσφοράς Σύνδεσης και αίτηση κατάρτισης της Σύμβασης Σύνδεσης.

   Υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εντός 15 ημερών από την αίτηση, με καταβολή του συμβατικού κόστους.

   Εγκατάσταση των μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ, εντός μηνός από την υπογραφή της Σύμβασης.

   Υποβολή αιτήματος κατάρτισης της Σύμβασης Συμψηφισμού.

   Υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού, εντός 15 ημερών από την παραλαβή του αιτήματος.

   Υποβολή αίτησης ενεργοποίησης της σύνδεσης, με υποβολή των προβλεπόμενων εγγράφων.

   Τηλεφωνική ειδοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ, για την ημερομηνία ελέγχου της εγκατάστασης.

   Έλεγχος και Ενεργοποίηση της σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

   Σχετικά έντυπα και πληροφορίες
   Αίτηση Σύνδεσης (με οδηγίες για τα προβλεπόμενα έγγραφα)

   Υπεύθυνη Δήλωση Πελάτη-Μηχανικού

   Αίτηση Κατάρτισης Σύμβασης Σύνδεσης

   Σύμβαση Σύνδεσης

   Αίτηση Ενεργοποίησης

   Περιοχές ΔΕΔΔΗΕ – Ηπειρωτική χώρα και διασυνδεμένα νησιά

   Περιοχές ΔΕΔΔΗΕ – Ηπειρωτική χώρα και μη διασυνδεμένα νησιά

   Για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση, Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

   Με εκτίμηση
   Παντελής Λεδάκης
   http://www.eshops.gr
   τηλ. 2821088102/ 210 4323198 / 210 4314133

Give a Reply

Πληροφορίες Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος - Photovoltaic-Energy-Greece,Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος Πώς να σχεδιάσετε μια αποτελεσματική διάταξη ηλιακού πάνελ για το σπίτι ή την επιχείρησή σας.

Πληροφορίες Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος - Photovoltaic-Energy-Greece

Πληροφορίες Υπολογισμός Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος Πώς να σχεδιάσετε μια αποτελεσματική διάταξη ηλιακού πάνελ για το σπίτι ή την επιχείρησή σας.